אימון מנטלי באמצעות חלומות צלולים – מציאות או דמיון?
קודם כל נתחיל במה זה חלום צלול?
חלום צלול הוא מצב בו החולם מודע לעובדה שהוא חולם כרגע, הוא מסוגל לשלוט בתוכן החלום והוא חופשי לעשות בחלום כרצונו.
ידוע כבר זמן רב ש”מחשבה יוצרת מציאות” היא לא אמירה ריקה, זה מוכח מחקרית.
כאשר אנחנו מבצעים פעולה מנטלית כמו חשיבה ודמיון המוח שלנו מציג פעילות מוחית דומה לזו המתרחשת כשאנחנו מבצעים פעולה פיזית.
אם כן, גם חלום יוצר מציאות.
כשספורטאי חולם על ביצוע תנועה מוטורית – כמו לבעוט או לקפוץ. מבחינת המוח הספורטאי ביצע חזרה נוספת על התנועה.
בחלום מתווספים לנו משתנים נוספים שיכולים אף הם לשפר את התרגול.
בזמן חלום אין מגבלות
אין פחד אין כאב או פציעה. פחד הוא דבר חשוב, הוא מגן עלינו. אבל הוא גם מעכב. הרבה פעמים בשיקום פציעות הפחד מכאב גדול מהכאב עצמו. הפחד גם הרבה פעמים מוביל לפציעות בעקבות חוסר בטחון, או היסוס.
בחלום ניתן להתאמן ללא כוח המשיכה וחוקי טבע בסיסיים
קופץ יכול לנתר לגובה של מספר מטרים, מכה יכולה להיות עוצמתית פי 100 מהרגיל, וקליעה יכולה להיות חלקה ומדויקת בדיוק בנקודה הנכונה.
היתרונות האלה הם מוטוריים ופסיכולוגיים. כשאתם חווים תרגול מושלם ועוצמתי הניורונים במוח מייצרים קשרים (מייצרים למידה) והתנועה משתפרת ומתקרבת למושלם החלומי.
במובן הפסיכולוגי – חלום צלול מאפשר התנסות בהצלחה, חווית כיבוש ונצחון אילעיים שמעלים את הבטחון העצמי. מבחינת המוח באמת קפצת לגובה 4 מטרים, המוח לא מבדיל בין דמיון ומציאות.
ביצוע בנוכחות אנשים מסוימים
מוטיבציה חיצונית היא יעילה וחשובה, בחלום צלול ניתן להזמין צופים שיעלו את המוטיבציה, ומצד שני ניתן לבצע ללא נוכחות של אנשים שמפריעים לביצוע.
אפשר למשל לשבור שיא למול קהל צופים שמורכב מכל היריבים המושבעים שלכם או מול בן משפחה שהנוכחות שלו מחזקת ומעצימה
הרחבת תפיסת המציאות
בזמן חלום ניתן לבצע באיזה אופן שנבחר
אפשר למשל לבצע פעולה בקצבים שונים מהמציאות – לאט מאוד, בדגש על כל שבריר של תנועה, או במהירות האור 100 חזרות ב10 שניות.
חלום צלול יכול להיות מגרש אימונים מושלם לספורטאים.
איך מגיעים לחלום צלול?
עבודת חלומות היא ענין של פוקוס ותשומת לב לכן יש כמה פעולות שניתן לבצע ביום יום כדי להגביר סבירות לחלום צלול:
1. לרשום כל בוקר את כל מה שאתם זוכרים מחלומות הלילה
2. לנסות לשנות את שעת היקיצה כדי לנסות להתעורר בחלקים אחרים של מחזורי השינה – חלקים בהם החלומות יותר צבעוניים וחיים (שנת REM). זה מעלה את הזכרון של החלומות, מה שמעלה את המודעות לחלומות
3. לנסות במהלך היום לשים לב האם אתם חולמים או לא כרגע. למשל לשים פתקים ברחבי הבית או לסמן משהו על היד שמזכיר לכם בכל פעם שאתם נפגשים בטריגר צריך לבדוק אם זה חלום או מציאות. זה מעלה את הסבירות שבזמן חלום תחפשו את הטריגר שלכם ואם הוא לא יהיה קיים בחלום זה יהיה סימן לכך שזו אינה מציאות
4. הזמנת חלומות: לפני השינה לחשוב על חלום מסוים שאתם רוצים שיגיע אליכם. תדמיינו את החלום לפני ההירדמות. התפר שבין שינה לערות הוא חלון ההזדמנויות
אז האם אני ממליצה להשתמש בחלום צלול כחלק משגרת האימונים המנטליים?
אני ממליצה להתנסות
בכל דבר
ספורטאי שמרשה לעצמו לנסות תרגילים חדשים, ואימונים אחרים הוא ספורטאי גמיש מנטלית. וזו התכונה החשובה ביותר לספורטאי
אני חושבת שהחוויה של חלום צלול היא מרגשת, מפתיעה ומסקרנת מאוד, ואני ממליצה לכל אחד להרגיש חוויות יחודיות מכל מיני סוגים. זה מפתח יצירתיות וגיוון בשגרה.
יחד עם זאת, לא הייתי מוסיפה את זה כחלק משגרת האימונים. אני חושבת שהלילה הוא זמן לנוח. ולא לעבוד. ספורטאי עילית עובדים כל יום, כל היום, כל השנה. הם צריכים גם לנוח. לדעתי החלומות שלנו צריכים להישאר מקום נטול פיקוח, מקום של שהות ולא של השגיות. מקום שבו מותר להכל לעלות, ומה שבא מבורך ומתקבל בזרועות פתוחות ולא שיפוטיות