הפסיכולוגיה של הספורט עולה שלב ונכנסת למוח – EMDR
אז מה זה EMDR ?
Eye Movement Desensitization and Reprocessing = EMDR
בתרגום חופשי- עיבוד מחדש והקהיה שיטתית באמצעות תנועות עיניים, היא תרפיה חדשנית רבת עוצמה.
השיטה היא התערבות בפעילות המוחית. בה המטפל באופן יזום מייצר פעילות מוחית שמשנה את האופן בו אנחנו זוכרים, מרגישים וחושבים על חווית מהעבר.
מדובר בגישה טיפולית יעילה ביותר שנותנת פתרון מהיר במקרים של טראומה, אמונות מגבילות, חרדה ועוד.
הEMDR הוכר ברחבי העולם ע”י גופים רשמיים (ביניהם ארגון האומות המאוחדות וארגון הבריאות העולמי) כשיטת טיפול יעילה ומומלצת.
הemdr היא שיטת טיפול אינטגרטיבית שנחקרה רבות והוכחה כיעילה בטיפול הן במבוגרים והן בילדים במגוון של תלונות נפשיות הקשורות בין היתר לטראומה ולחרדה. השיטה מסוגלת להביא לעיבוד מהיר של זכרונות טראומטיים, להטבה במצב הקוגניטיבי והרגשי ולהקלה ניכרת בסימפטומים התנהגותיים-גופניים.
גם בישראל- המועצה הלאומית לבריאות הנפש המליצה על EMDR כאחת משלוש שיטות לטיפול ממוקד טראומה, ומשרד הביטחון הכשיר את מערכת קציני בריאות הנפש בטיפול באמצעות שיטה זו.
לאחרונה גובר השימוש בשיטה זו בעבודה עם ספורטאים. הקריירה הספורטיבית רצופה מכשולים. מכשולים שלא עובדו כראוי עלולים להמשיך להפריע לספורטאי בזמן אימון ומשחק.
כך למשל ספורטאי לאחר פציעה עלול לחשוש, ולהיזהר יתר על המידה. חווית הפציעה, זיכרון הכאב,התמונות מהשיקום, כל אלא זקוקים לעיבוד, בהיעדר עיבוד מספק הזכרונות הללו עלולים לעלות בזמן משחק או אימון ולעכב את הספורטאי.
השיטה מסייעת בעיבוד ובהורדת התסמינים. מטופלים מדווחים שהם חושבים על המקרה פחות, ושיש להם פחות רגשות שליליים לגבי המקרה, וכמובן – מדווחים על שיפור בתפקוד היומיומי.
השיטה יעילה גם במקרים של אמונות מגבילות – ליוותי בעבר שחקן שאמר לי כבר בפגישה הראשונה “אני חלש מנטלית”, האמונה השלילית שלו לגבי עצמו התבססה במוח וקודדה לעומק.
אנחנו סוחבים איתנו לאורך החיים הרבה אמונות מגבילות, על היכולת שלנו, על הכישרון שלנו, על הציפיות שלנו, על המוטיבציה שלנו ועוד.
השיטה מציעה הקלה מהירה, ושחרור מאותן תקיעויות. ע”י חקירה מעמיקה של הנסיבות בהן השתרשה האמונה, הקהיית התחושות השליליות, ועיבוד החוויות מחדש.
הEMDR היא שיטה מעולם ה”התערבות מבוססת ראיות” (evidence based practice) מדובר בשיטות טיפול שהיעילות שלהן נחקרה בכלים מדעיים, ובהן המטפל מקבל החלטות קליניות על בסיס מומחיות קלינית ועל בסיס נתונים מהימנים ולא על בסיס תחושה או מחשבה של המטפל.
בגישות מעין אלו למטפל אין חופש בחירה במהלך הטיפול והוא עובד על פי פרוטוקול אחיד, שנחקר והוכח מעל לכל ספק שהוא מהלך הטיפול היעיל ביותר במקרה כגון זה.
בעבודה עם ספורטאים גישות מבוססות ראיות מתקבלות בזרועות פתוחות יותר. לספורטאים יש צורך גבוה בסגירות, העבודה הצמודה לפרוטוקול ושיטה סדורה מורידה את תחושת העמימות וחוסר הוודאות. בנוסף מדובר בטיפול קצר מועד, מה שהופך אותו לזמין עוד יותר וקל להתחייבות וביצוע.
השיטה פותחה בסוף שנות ה-80 על ידי הפסיכולוגית דר’ פרנסין שפירו, חוקרת בכירה במכון האמריקאי למחקר נפשי בפאלו-אלטו. דר’ שפירו מצאה כי גירוי בילטרלי (גירוי המעורר פעילות מוחית בשתי אונות המוח לסירוגין) מפחית את עוצמת ההשפעה של זיכרונות קשים ושל מחשבות מטרידות.
הEMDR משתמש בגירוי בילטרלי באמצעות תנועות עיניים – כשהעיניים מביטות ימינה אונה שמאלית במוח מופעלת, וכשהעיניים מביטות שמאלה האונה הימנית, וכך על ידי מבט שזז ימינה ושמאלה המוח מופעל בשני צדדיו לסירוגין
בנוסף ישנו מכשיר אלקטרוני שניתן באמצעותו לייצר גירוי בילטרלי חושתי ושמיעתי ע”י רטט וצליל ואפשר לעבוד איתו במקום תנועות העיניים.
איך בדיוק עובד ה EMDR ?
תרפיית ה-EMDR מבוססת על מודל ה Adaptive Information Processing- (AIP) עיבוד אינפורמציה אדפטיבי.
על פי מודל זה, כל חוויה חדשה, כל אינפורמציה שאנו קולטים במהלך חיינו, אמורה לעבור תהליך של עיכול ועיבוד, כאשר המידע המשמעותי מופנם ומאוחסן בזיכרון והופך לכלי המשרת אותנו בהמשך הדרך.
כאשר אדם חווה חוויה עוצמתית במיוחד (טראומה), מוחו אינו מסוגל לעבד את האינפורמציה כפי שהוא עושה באופן רגיל. הזיכרון של האירוע הטראומטי נשאר “קפוא בזמן” יחד עם הקולות, הריחות, הרגשות והתחושות. כל היזכרות יזומה או לא מתוכננת נחווית כקשה, כאילו האדם מתנסה בטראומה שוב בהווה.
מצב זה משפיע על הדרך בה האדם רואה את העולם ומתמודד עמו. הוא יסבול לעיתים קרובות מסימפטומים שונים, מתגובות רגשיות חזקות, מהתנהגויות לא מתאימות, מתפיסה עצמית שלילית, ועשוי אף להימנע מאזורים ואירועים הנקשרים לזיכרון והגורמים לעוררות, לעיתים מבלי שיהיה מודע לכך.
לא ברור מה במדויק עובד בEMDR כנראה שמדובר במכלול מרכיבים שכל אחד מהם תורם את חלקו ליעילות השיטה:
אחד ההסברים ליעילות השיטה הגיע כתוצאה ממחקרים שהשוו את תפקודי המוח לפני ואחרי טיפול EMDR ומתייחס לקשר בין האונה הימנית והשמאלית במוח. עלתה האפשרות כי זיכרונות טראומטיים “נחקקים” באונה הימנית ואינם “זוכים להתייחסותה” של האונה השמאלית. הטיפול ב-EMDR מקל על פתיחת ערוצי תקשורת בין שתי האונות ובכך מאפשר עיבוד זיכרונות טראומטיים.
הסבר אחר ליעילות השיטה מתייחס לתופעה של קשב כפול (dual attention) שבו המטופל ממוקד בזיכרון הטראומטי (לזמנים קצרים בלבד) בעוד הוא נמצא במציאות טיפולית בטוחה ותומכת. כך למעשה הוא עובר הלוך ושוב ממיקוד וקשב בחוויות הקשות של העבר, למיקוד בנוכחות העכשווית התומכת של המטפל.
ההנחה אחרת היא שהעיבוד באמצעות תנועות עיניים (או גירוי בילטרלי חלופי)- דומה למה שקורה באופן טבעי במהלך שינה בשלב החלימה, בו מתרחש תהליך של עיבוד מידע תוך כדי תנועות עיניים (REM).
שאלות רבות נותרו פתוחות לגבי המרכיבים הפעילים ב-EMDR, אך גם לפני ששאלות אלו יזכו לתשובות אין ספק כי מדובר בשיטה בעלת יעילות מוכחת ויוצאת דופן.
וספורט EMDR
הכוח הגדול של הEMDR הוא שההגדרה של השיטה ל”טראומה” רחבה מאוד – ומוגדרת ככל אירוע שיש לו השפעה שלילית על תפקודו של הלקוח בהווה. הגדרה רחבה זו מאפשרת להשתמש בשיטת הטיפול הזו במקרים רבים ששיטות אחרות שעוסקות בטראומה לא יספקו להם מענה.
כך למשל ניתן להגדיר כטראומה חווית כישלון בתחרות, או תחושת לחץ גבוה בנקודת זמן מסויימת – כמו למשל זריקת עונשין, או עצירת פנדל.
הזכרונות שאוסף הספורטאי לאורך חייו המקצועיים והאישיים באים לידי ביטוי ברגעי שיא, בהם נדרש הספורטאי לתפקוד מיטבי, ועלולים לחבל בהצלחתו.
אירועים שלא עובדו כראוי בעבר משום שהיוו גירוי חזק מידי למערכת נחווים שוב במודע ושלא במודע.
כוחה של שיטת הטיפול היא להקהות את התחושות השליליות שקשורות לאירוע ולאפשר ללקוח להיפרד ממשקלה המיותר של החוויה השלילית.