בשנים האחרונות עולה הדרישה אצל ספורטאים בכל הגילאים למסגרת אימונים מקיפה, הכוללת מלבד אימון פיזי גם עבודה מנטלית-פסיכולוגית לשיפור ההישגים. יותר ויותר ספורטאים, מקצוענים וחובבניים כאחד, פונים ליועצים על מנת שילוו אותם כל הדרך להצלחה.
אז מה זה בעצם אימון מנטלי?
אימון מנטלי הוא עבודה קבוצתית או פרטנית על מרכיבים פסיכולוגיים הקשורים בהצלחה בספורט. למשל: התמודדות מיטיבה עם הפסד; תיעול מתח וחרדה לקראת תחרות; ניהול פרפקציוניזם וניצולו למקסום יכולות ולמניעת פגיעה בביצועים; התמודדות עם דרישות נוספות בחיים כגון בית ספר, הורים, זוגיות, והימנעות מהפרעות שונות בחיי היום יום.
מטרת העל של האימון המנטלי היא ל”נקות” גורמים פסיכולוגים העלולים לחבל בדרך להצלחה, וחיזוק והעצמה של מאפיינים פסיכולוגיים שתורמים להצלחה ולניצחון.
האם אני זקוק לאימון מנטלי?
אימון מנטלי מתאים לכל אדם המעוניין לשפר את הישגיו. כיום אנו יודעים ששיפור בביצועים תלוי באימון גופני, תזונה נכונה, שינה מספקת, אך לא פחות חשוב מאלה – בפן המנטלי פסיכולוגי. ה”ראש” הוא גורם מכריע לצורך ביצועי שיא. החוסן הרגשי-נפשי של ספורטאי עשוי להוות גורם קריטי בביצועיו בשטח.
אם את/ה עוסק/ת בספורט ורוצה לשפר את הביצועים, אימון מנטלי מהווה קרש קפיצה בדרך להצלחה. אם את/ה מרגיש שאתה יכול להיות ספורטאי יותר טוב אבל “משהו” חוסם אותך בדרך לניצחון; אם אתה מרגיש אחרי הפסד נפילה שאתה מתקשה לקום ממנה; אם אתה רוצה לפרוץ בתחום שלך ולהוביל. על הכל אפשר לעבוד, דרך הראש.
מה אפשר ללמוד באימון מנטלי?
באותה צורה שאנו מאמנים את הגוף, ע”י תרגול וחזרה על התנועות הדרושות, כך ניתן גם לאמן את הראש. סימולציות ושיחות לשיפור הביטחון העצמי; שיפור היכולת להתמודד בצורה מיטבית עם לחץ וחרדה (תחרות, מבחן, אימון קשה וכו’); וויסות עצמי; ניהול סדר יום; התמודדות עם משבר (פציעה, הפסד, החלפת מאמן ועוד); הצבת מטרות, מנהיגות, התנהלות בקבוצה ועוד.
כן, הכל בספורט מתחיל ונגמר בראש. לספורט יש 4 מרכיבים: פיזי, טכני, טקטי ומנטלי. כמו שחייב לעשות אימון כושר ואימון טקטי, אותו דבר צריך גם בפן המנטלי – יש מה לעשות, ויש מה לשפר, וזה משתלם.